• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Ziekten & plagen B

Ziekten en plagen B

Verschillende ziekten en plagen komen regelmatig in zowel de sier- en moestuin als in kamerplanten voor. Lees er hier meer over.

Bladluis

Bladluizen zijn kleine sap zuigende insecten die met hun zuigsnuiten gaatjes prikken in stengels en bladeren. Zij zuigen vervolgens de plantensappen uit de planten waardoor ze schade veroorzaken aan de planten. Kenmerkend voor de bladluis is dat deze altijd het groeipunt van een plant opzoekt. In de meeste gevallen is dit de top van een jonge stengel of daar waar een nieuw blad ontstaat. Bij de bladeren zullen de bladluizen zich vooral aan de onderkant van het blad bevinden. Simpelweg zoekt de bladluis de plek op waar hij het meeste voedsel kan vinden en waar makkelijk het plantensap opgenomen kan worden. Indien het aantal bladluizen op een plant laag is dan hebben planten er niet veel last van, maar vaak is de bladluis in grote getalen aanwezig op planten. Bladluizen zijn over het algemeen erg klein en komen voor in verschillende kleuren zoals groen, wit, zwart, geel en rood.

Lees hier meer over Bladluizen.

Pireco Bladinsecten helpt.

Bladmineerder

De bladmineerder is een larve van een insect. De larve baant zich al etend een weg door het blad waardoor bruine en witte slingergangen in het blad achterblijven. In de zomer breiden deze zich verder uit en bedekken dan een groot deel van het bladoppervlak. Vanwege de gelijkenis met mijnen van delfstoffen worden de gangen mijnen genoemd, waar de bladmineerder zijn naam aan te danken heeft.

Pireco Bladinsecten helpt.

Bladroller

Bladrollers danken hun naam aan het feit dat de rupsen zich tussen bladeren inspinnen. De bladeren rollen daardoor op. Ze kunnen zich ook in de plant boren door zich via een knop een weg te vreten in het groeipunt of op een willekeurige plaats een gat in een scheut te maken en deze verder uit te hollen. De scheut of het groeipunt verwelken hierdoor. De rupsen van zowel Koolbladroller als Anjerbladroller vreten aan bladeren, bloemknoppen, bloemstengels en bloemen.

Pireco Bladinsecten helpt.

Bladvlekkenziekte

Bladvlekkenziekte wordt meestal veroorzaakt door schimmels, die tot uiteenlopende families behoren. Door deze plantenziekte ontstaan er vlekken op de bladeren. De aantasting van de schimmel begint met kleine grijsgroene vlekjes op het blad, die later samen vloeien tot grotere, grijs bruine vlekken. Uiteindelijk kunnen planten een groot deel van de groene bladeren verliezen en afsterven.

Pireco Bladziekten helpt.

Bloedluis

Bloedluizen zijn kleine, roodbruine bladluizen die aardig wat schade aan planten kunnen aanrichten. Net als de galmijt veroorzaakt de bloedluis knobbels op bladeren. De luizen zijn bedekt met witte wasdraden en zuigen het sap uit de planten. De afscheiding van de witte wasdraden start in mei en gaat door tot juli. Rond augustus, wanneer het warmer en droger wordt, vermindert de aantasting van de bloedluis. De beestjes komen af op bestaande wonden en nieuwe scheuten op de plant. Op de aangetaste plekken ontstaan knobbels die ook wel bloedluiskanker worden genoemd. Bloedluizen zijn slechts 0,6 mm groot.

Pireco Bladinsecten helpt.

Bloerblaarluis

Bloedblaarluis is een wijdverspreide plaag op rode, witte en soms op zwarte bes. Aangetast blad heeft rode vlekken, zogenaamde bloedblaren. Zware aantasting veroorzaakt sterke verkleuring en verschrompeling van het blad. De bloedblaarluis scheidt veel honingdauw af, waardoor op de bessen en bladeren een plakkerige laag ontstaat waarop gemakkelijk de roetdauwschimmel groeit. Roetdauw zorgt ervoor dat bessen onverkoopbaar zijn. De bloedblaarluis verspreidt het nerfbandmozaïekvirus. De volwassen bloedblaarluis is bolrond, geelgroen van kleur met lange siphonen. Hij zit meestal aan de onderkant van het blad.

Pireco Bladinsecten helpt.

Bramengalmijt

De veroorzaker van rode vruchtziekte in bramen. Rode vruchtziekte wordt vlak voor de oogst zichtbaar doordat de bramen niet geheel afrijpen. Aantasting van de vruchten ontstaat doordat de bramengalmijt zijn eieren legt in de bloem. De daaruit ontwikkelende mijten zitten in de vrucht en spuiten een toxische stof in de korrels. Op de vruchten van de braam blijven rode korrels zichtbaar en ze rijpen niet volledig af.

Pireco Bladinsecten helpt.

Buxus mot

De buxusmot verschijnt in april en mei, is een witte mot met een bruine rand en een spanwijdte van 3.5 tot 4 cm. De mannetjes en de vrouwtjes zien er uiterlijk hetzelfde uit, er is enkel een klein verschil zichtbaar aan het achterlijf van de mot. Ze leven ongeveer acht dagen en zetten hun eitjes in kleine groepjes (eispiegels) af op de onderkant van het blad van de buxus. De larven van de buxusmot zijn in staat om in korte tijd alle buxusplanten aan te tasten. Schade uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de buxus.

Lees de blog over de buxusmot.

Pireco Buxus Vitaal helpt.

Buxusschimmel (Cylindrocladium)

Zorgt voor zwarte tot bruine vlekken op de bladeren met een lichte kring en zwarte strepen op jonge takken. De schimmels gedijen uitstekend bij vochtig en warm weer, waarbij de plant langdurig vochtig blijft. De schimmel veroorzaakt blad– en taksterfte.

Lees hier meer over de buxusziekte.

Pireco Buxus Vitaal helpt.

Buxusschimmel (Volutella)

Is een agressieve schimmel die zorgt voor lichtbruine blaadjes die aan de takken blijven zitten en voor witte tot roze schimmel op de onderkant van het blad en op de takjes.

Pireco Buxus Vitaal helpt.