• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Ziekten & plagen S

Ziekten en plagen S

Verschillende ziekten en plagen komen regelmatig in zowel de sier- en moestuin als in kamerplanten voor. Lees er hier meer over.

Schildluis

Er zijn verschillende soorten schildluizen die onderling sterk van elkaar verschillen in kleur en grootte. Ze hebben het vooral op fruitbomen, tropische planten en Mediterrane planten gemunt. Zeker citrusbomen worden vaak geplaagd door schildluizen. Schildluizen planten zich snel voor, waardoor ze binnen een mum van tijd grote delen van de plant kunnen bezetten. Doordat onze winters niet erg koud zijn, kunnen de meeste schildluizen zowel binnen in huis, op kamerplanten, als buiten, op tuinplanten overleven. De luis zuigt plantensappen op, waardoor de groei vermindert. Ook ontstaat er cosmetische schade aan de bladeren en bloemen.

Pireco Bladinsecten helpt.

Schimmel

Er zijn vele soorten schimmels. Aangezien schimmel van nature overal ter wereld en in veel verschillende klimaten voorkomt, is het volkomen natuurlijk dat er schimmel op de bladeren van de plant of in de grond zit. Planten zijn kwetsbaar voor de groei van schimmel.

Pireco Bodemschimmels helpt.

Schurft

Schurft bij planten wordt veroorzaakt door een schimmel. Het slaat vooral toe bij fruitsoorten, zoals peren en appels. Op bladeren ontstaan eerst olijfgroene vlekjes die later uitgroeien tot grotere bruingrijze bladvlekken. Op vruchten zorgt schurft voor bruinzwarte vlekken gevolgd door het verkurken van de schil. Schurft kan de fotosynthesecapaciteit behoorlijk beperken, met kleinere of zelfs minder vruchten tot gevolg.

Pireco Bladziekten helpt.

Slak

De meeste naakt- én huisjesslakken vreten aan sla en andere groenten. Dat komt doordat groenten sappiger en zoeter zijn dan de onkruiden en eventuele bodembedekking in de tuin. Net zoals veel andere beestjes helpen slakken wel met het verwerken van dode plantendelen, maar sla en groenten hebben de voorkeur.

Lees hier het artikel over slakken in uw tuin.

Pireco Slakkenpreventie helpt.

Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel staat ook wel bekend als fusarium nivale en is een van de grasziekten die in uw gazon kan voorkomen. Sneeuwschimmel is te herkennen als een soort schimmelpluis die zich in het gras bevindt. Deze grasziekte komt het vaakst voor bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden.

Pireco Bodemschimmels helpt.

Spint

Spintmijten zuigen aan de onderkant van de bladeren. Hierdoor ontstaan gele vlekjes op de bovenkant van het blad, wat in een later stadium kan leiden tot geheel gele bladeren. De nimfen en adulten produceren daarnaast ook spinsel. Bij grote aantallen kunnen de planten hierdoor volledig bedekt zijn met webben vol met spintmijten. Spintmijt heeft een grootte tussen de 0,2 en 0,5 mm.

Pireco Bladinsecten helpt.

Sterroetdauw

Sterroetdauw is een veel voorkomende schimmelziekte bij onder andere rozen. Het is te herkennen aan het ontstaan van bruinzwarte vlekken die zich verspreiden op de bladeren. Bij ernstige aantastingen kan de schimmel ook de stengel van de plant aantasten. De aangetaste bladeren vergelen en vallen uiteindelijk van de plant af.

Pireco Bladziekten helpt.