• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Ziekten & plagen R

Ziekten en plagen R

Verschillende ziekten en plagen komen regelmatig in zowel de sier- en moestuin als in kamerplanten voor. Lees er hier meer over.

Ritnaald

De ritnaald of koperworm (zo genoemd vanwege hun kleur) is de larve van een kniptor. Deze komt in het voorjaar te voorschijn. De larven kunnen gedurende een lange periode schade veroorzaken. De ritnaald boort zich door vlezige wortels. De aangetaste planten verkleuren naar geel of rood en sterven tenslotte af. Planten in een rij worden opeenvolgend aangetast.

Pireco Bodeminsecten helpt.

Roest

Roest zit in heel veel soorten planten en tast ze echt aan. Je ziet het door gele, rode en/of bruine vlekken op het blad. Als de roestvorming erger wordt zullen eerst de bladeren verwelken, daarna sterft de steel af en tenslotte de gehele plant.

Pireco Bladziekten helpt.

Rouwvlieg

Rouwvliegen zijn geen echte vliegen maar behoren tot de muggen. De meest bekende vertegenwoordigers zijn de maartse vlieg en de gewone rouwvlieg. De rouwvlieg is zwart en komt aan het begin van de lente massaal voor. De larven kunnen schade aanrichten in grasland en grasvelden. De pootloze larven van de rouwvlieg lijken sterk op emelten, maar hebben een duidelijk zichtbare zwarte kop. Ze zijn grijs bruin van kleur en maximaal 1 cm lang. Emelten komen altijd verspreid voor, rouwvliegen in de vorm van nestjes.

Pireco Bladinsecten helpt.

Rozenaaltje

Rozenmoeheid wordt veroorzaakt door rozenaaltjes die de wortel aanvreten. Hierdoor krijgt de plant veel bloemen, weinig blad en heeft deze vaak last van luizen. Rozenaaltjes veroorzaken rozenmoeheid in nieuw geplante rozen waar eerst al andere rozen hebben gestaan.

Pireco Bodem-Aaltjes helpt.

Rozenbladwesp

Lichtgroene op naaktslakjes lijkende larven van 10 mm lang vreten aan de bladbovenzijde (venstervreterij) het bladmoes weg. Daarna worden de aangetaste delen wit, later bruine vlekken bruin. Er zijn meerdere generaties per jaar.
De larven overwinteren in een cocon in de grond. In het voorjaar verpoppen ze zich. De bladwespen verschijnen in mei. De eieren worden afgezet aan de bovenzijde van de bladeren. Na ongeveer 2 weken komen de larven te voorschijn. Vooral de tweede generatie larven, die van midden tot eind zomer voorkomen, zijn groter in aantal en kunnen veel schade aanrichten. Er kunnen 2 generaties per jaar optreden.

Pireco Bladinsecten helpt.

Rozenluis

Bij aantasting met gewone rozenluis wordt de groei van knoppen en nieuwe scheuten vertraagd. Het blad en de bloemen zijn vaak misvormd en verontreinigd met kleverig honingdauw waarop roetdauwschimmel gaat groeien. De vleugelloze vrouwtjes van de gewone rozenluis zijn 1,7-3,6 mm groot en groen of dieproze tot roodbruin van kleur.

Pireco Bladinsecten helpt.

Rups

Rupsen richten in korte tijd veel schade aan door stukken van bladeren of delen van planten helemaal kaal te eten. Er zijn veel verschillende soorten.

Pireco Bladinsecten helpt.