• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Ziekten & plagen L

Ziekten en plagen L

Verschillende ziekten en plagen komen regelmatig in zowel de sier- en moestuin als in kamerplanten voor. Lees er hier meer over.

Lapsnuitkever

De lapsnuitkever wordt ook wel snuitkever of taxuskever genoemd. Het is een kleine kever die schade aan tuin- en kamerplanten kan aanrichten. Door de jaren heen heeft de soort zich flink uitgebreid en eet bijna alle planten, maar houdt wel zijn voorliefde voor de wat ‘hardere’ bladeren, zoals de rododendron, coniferen en klimop.
De larven van de lapsnuitkever zijn vaalwit van kleur, ze bezitten geen poten maar wel zeer duidelijk zichtbare donkergekleurde kaken. Lapsnuitkevers kennen gewoonlijk één generatie per jaar. De larven van de gegroefde lapsnuitkever vreten aan wortels van planten tot laat in de herfst en overwinteren vervolgens als larve in het laatste stadium of in een soort popstadium. De larven van deze kever vreten aan de ondergrondse delen van rododendron, azalea, primula, cyclaam en aardbei.

Pireco Bladinsecten helpt.

Leliehaantje

Het leliehaantje is vrijwel de hele lente en zomer te zien, van april tot augustus, en leeft zowel als kever als larve op diverse soorten lelies. Maar het kevertje houdt ook van bijvoorbeeld Keizerkronen (Fritillaria imperialis). Met name de larven, die minder opvallend maar des te vraatzuchtiger zijn, kunnen grote schade veroorzaken aan de plant, met name de bladeren ervan. Indien er een grote hoeveelheid kevers aanwezig is op een plant, kan deze plant zelfs gewoon afsterven. Kevers zijn meer bezig met voortplanten dan met eten en vallen bovendien goed op zodat ze makkelijk te vangen zijn. Het leliehaantje is ongeveer 8 mm groot.

Pireco Bladinsecten helpt.

Luis

Er zijn veel verschillende soorten luizen, zoals dopluis, wolluis, bladluis, bloedluis, schildluis en rozenluis. Ze kunnen zowel op kamerplanten als tuinplanten voorkomen. Luizen en andere plaaginsecten zuigen aan de plant om voedingsstoffen binnen te krijgen. Ze groeien dankzij de eiwitten uit plantensappen. De plant krijgt hierdoor verkleurde of misvormde bladeren en groeit slecht. Luizen zetten plantensuikers om in ‘honingdauw’: een kleverig goedje dat je snel zult herkennen als vieze plekken op aangetaste planten. Insecten bestrijden deze luizensoorten.

Lees hier de blog over luizen in kamerplanten.