Verschillende ziekten en plagen komen regelmatig in zowel de sier- en moestuin als in kamerplanten voor. Lees er hier meer over.
Er zijn verschillende soorten kevers die het op bepaalde planten gemunt hebben. Er zijn waterkevers, snuitkevers, boktorren, loopkevers, haantjes, aaskevers, schildpadkevers, kortschildkevers, soldaatjes, lieveheersbeestjes, kniptorren, etc. De schade die de kever aanricht is te herkennen aan de gaten aan de randen van de bladeren van een plant. Ook kunnen ze schade aanrichten aan de wortels van planten.
Pireco Bladinsecten en Pireco Bodeminsecten helpt.
Phytium of wortelrot is te herkennen aan slechte, rotte wortels. De schors laat los van de wortels en bij erge aantasting kunnen rotte plekken rond de plant ontstaan, waardoor deze verwelkt. De kiemplantenziekte ontwikkelt zich optimaal als er veel halfvergane plantendelen aanwezig zijn. Van daaruit kunnen de schimmeldraden vanuit de grond de tere stengels van kiemplanten binnendringen. Het geïnfecteerde weefsel sterft af en dient als voedsel voor de schimmel. Het plantje dat nog geen steunweefsel bezit, valt spoedig om. De aantasting zet zich voort en tenslotte is de gehele kiemplant doorwoekerd met de schimmel en sterft af. De schimmel kan zich dan verspreiden naar de volgende kiemplant. In korte tijd kunnen veel kiemplanten gedood worden.
Pireco Bladziekten helpt.
Knolvoet is een wortelziekte die voorkomt bij koolplanten zoals bloemkool en broccoli. De boosdoener bij deze ziekte is een soort plasma-schimmel die in de grond leeft. Als de sporen van die schimmel bij de wortels van een kool terecht komen, gaan ze kiemen. Zodra de kiemen in de wortel terecht komen, gaan ze zich delen. De wortels krijgen dan knobbelvormige verdikkingen waardoor de water- en voedselopname van de plant bemoeilijkt wordt. Aangetaste planten blijven achter in groei en gaan op zonnige dagen slap hangen.
Pireco Bodemschimmels helpt.
Bij knopsterfte zijn die bloemknoppen van de rododendron zo beschadigd dat ze geen bloemen kunnen vormen. De knoppen zijn aangetast door de schimmel Pycnostysanus azaleae, die de knopsterfte veroorzaakt. Ze zijn droog en bruin, openen zich niet, maar vallen ook niet af. De schimmelsporen worden meestal bij de ei-afleg van de rododendroncicade overgebracht. Overdracht via de lucht en regen, althans over korte afstanden, kan echter ook niet worden uitgesloten. De schimmel breidt zich uit in de knoppen en vormt aan het eind van zijn ontwikkeling sporendragers met nieuwe sporen, die herkenbaar zijn als zwarte haartjes op de buitenkant. Bladeren en takken zijn in de regel niet aangetast.
Pireco Bladziekten helpt.
Krulziekte is een schimmelziekte bij bladeren. Vaak getroffen planten zijn perziken, nectarines, amandelen, abrikozen en pruimen. Deze ziekte wordt vooral verspreid door regen en geeft meestal problemen bij een nat voorjaar. Krulziekte is gemakkelijk te herkennen doordat de bladeren samentrekken, dikker worden en gaan opkrullen. Daarna ontstaan er rode bladeren, die in een later stadium wit worden en afvallen. De krulziekte kan alleen preventief worden voorkomen. Het is belangrijk om de aangetaste delen direct te verwijderen (niet op de composthoop gooien) en vanaf het vroege voorjaar de vruchtboom te behandelen. Liefst nog voor het open gaan van de knoppen.
Pireco Bladziekten helpt.