• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Kale plekken in je gazon door overlast van emelten?

Kale plekken in je gazon door overlast van emelten? Nú is de tijd om in actie te komen.

Wat is een emelt?

Emelten is de verzamelnaam voor de larven van verschillende soorten langpootmuggen. In Nederland komen slechts twee van deze soorten voor. Beide soorten leggen hun eitjes in het gras waaruit de emelten worden geboren. Per keer legt het vrouwtje tussen de 300 en 400 eitjes. Emelten komen al na twee weken uit het ei gekropen. De insecten groeien tot 5 centimeter lang. Eenmaal verpopt leven de langpootmuggen ongeveer 1 maand. Emelten zitten in de toplaag van het gras waar de wortel een grasspriet wordt. Hier zuigt hij de sappen uit de plant, waardoor het gras op die plek geel kleurt en dood gaat.

Langpootmuggen

De aanwezigheid van langpootmuggen in de zomer of herfst is een teken dat er in het najaar een grote hoeveelheid emelten aanwezig zullen zijn in de bodem. Kale plekken in het gazon in combinatie met een grote hoeveelheid vogels in de tuin is een andere indicator voor emelten in het gazon.

Hoe check je of je emelten in je gazon hebt?

Het werkelijk opsporen van emelten kan door donker plastic op een vochtig stuk gazon te leggen. Maak de bodem vochtig onder het plastic en leg dit in de avond op het gazon. Als er emelten aanwezig zijn in het gazon, zitten deze de ochtend erop onder het plastic. Dit komt omdat de emelten door het donkere plastic niet door hebben dat het ochtend is.

Pireco Grasinsecten helpt!

Om schade in het voorjaar te voorkomen is het zaak om in augustus en september al in actie komen. Pireco Grasinsecten zorgt ervoor dat het gras en de grassappen veranderen van smaak. De emelten die uit de eitjes komen lusten daardoor de grassappen niet meer. Omdat de emelten de grassprieten met rust laten, zullen zij in hun groeiontwikkeling gestopt worden. Door met Grasinsecten schade te voorkomen, gaat de grasmat sterker de winter in.

Veilige kruidenconcentraten

Pireco bestaat uit een specifiek werkend, natuurlijk kruidenmengsel en is veilig voor mens, dier en milieu. Het middel wordt opgenomen door de wortels of de bladeren van de plant en versterkt het afweersysteem. Goedgekeurd voor de biologische tuin.