• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Schade aan de eik door de wintervlinder

De eik, een opvallende boom in het Nederlandse landschap. In de lente meestal vol blad. Maar sommige bomen zijn dan al compleet kaalgevreten door rupsen, zodat het net herfst lijkt. Wat zijn dit voor rupsen en waar komen ze vandaan?

Rupsen van de wintervlinder

De hierboven omschreven rupsen zijn van de wintervlinder. Naast de wintervlinder zijn er meer dan 400 soorten insecten die op zomer- en wintereiken kunnen voorkomen. Sommige maken gallen zoals de galwesp en de galmug. Anderen vreten aan het blad zoals de meikever en de wintervlinders. De wintervlinder behoort tot de familie van de spanners. Tere vlinders met grote vleugels waarvan er in Nederland en België ongeveer 350 soorten bekend zijn.

Spanners zijn makkelijk te onderscheiden van andere rupsen door de manier waarop ze zich voortbewegen. Het middendeel van het lichaam wordt tijdens het voortbewegen in een boog omhoog gespannen. Hierbij trekt de rups het achtereinde van het lichaam tot aan de voorste poten op.

Zijn deze rupsen schadelijk? In principe niet. De boom loopt na de vraat weer uit, maar het opnieuw aanmaken van blad kost wel veel energie. Ook de droogtestress waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben zorgt ervoor dat de eik het niet makkelijk heeft.

 

Wintervlinder in het najaar

Als we het over de wintervlinder hebben, dan hebben we het over de kleine en de grote wintervlinder. De kleine wintervlinder is waargenomen op wel 50 verschillende soorten loofbomen en struiken. Opmerkelijk is dat het vrouwtje geen vleugels heeft. Ze kruipen uit de bodem tegen de stam op. De rupsen treffen we in de maanden april tot juni. Waarom dan de naam wintervlinder? Dit omdat de vlinders vooral in het late najaar vliegen, dat wil zeggen de mannetjes.

De reden dat vrouwtjes geen vleugels hebben wordt gezien als een aanpassing aan de late vliegtijd. Vliegen in de herfst als het al kouder is kost meer energie, en waarom zou je die kostbare energie verspillen als de mannetjesvlinders tóch wel komen.

 

Veilige kruidenconcentraten

Pireco bestaat uit een specifiek werkend, natuurlijk kruidenmengsel en is veilig voor mens, dier en milieu. Het middel wordt opgenomen door de wortels of de bladeren van de plant en versterkt het afweersysteem. Pireco Bladinsecten kan de eik weerbaar maken tegen rupsen. Goedgekeurd voor de biologische tuin. Lees hier meer over Pireco.