• Pireco voorkomt - Pireco herstelt
  • 100% natuurlijk
  • Veilig voor mens, dier en bijen

Een moestuin starten

Verse groenten, vers fruit, uit eigen tuin. Dat smaakt vaak het lekkerst! Maar een moestuin starten en onderhouden kost veel tijd en is best hard werken, afhankelijk natuurlijk van de grootte van de moestuin.

Moestuin starten met een goede bodem

Een goede bodem is de start van een goede moestuin. Uit de bodem halen de wortels van planten hun voedingsstoffen. Maar regelmatig zitten in deze bodem ook bodeminsecten. Dit zijn (vaak) larven van insecten die wij veel waarnemen, zoals kevers. De kever legt zijn eitjes bij de wortels van de plant. De larven die uit deze eitjes komen, eten het eerste wat ze dan tegenkomen, dus de wortels van deze plant. Hierdoor kan de plant geen vocht en voeding meer opnemen, waardoor de wortels afsterven. Takken worden dan bruin en sterven ook af. Pireco Bodeminsecten maakt de plant onaantrekkelijk voor deze larven, waardoor ze stoppen met eten van de wortels. Hierdoor wordt de schade beperkt. Daarnaast zorgt Pireco ervoor dat de plant weer nieuwe wortels aan gaat maken.

Goede start voor gezonde planten

Om gezonde planten in de moestuin te krijgen is een goede start van groot belang. Gezonde, vitale planten krijgen minder snel last van ziekten en plagen. Op tijd en preventief weerbaarheid opbouwen voorkomt een hoop problemen. Pireco Plantstart draagt hieraan bij en ondersteunt de ontwikkeling van het wortelstelsel. Plantstart zorgt voor sterkere en gezondere planten die beter groeien, mooier en frisser blad krijgen en rijker bloeien.

Tomaten en aardappelen: vatbaar voor ziekten en plagen

Eigen tomaten en aardappelen telen is natuurlijk heel leuk, maar beide groenten zijn erg vatbaar voor ziekten en plagen. Waar de tomaat zelf gezond voor ons is, is de plant dat zeker niet. De rest van de tomatenplant is namelijk giftig. Het gif wat in de plant zit heet tomatine. Deze stof wordt door de plant geproduceerd, zodat de plant zich kan weren tegen ziekten en plagen. Op het moment dat de vrucht rijp wordt, verdwijnt deze gifstof en kan de plant zich niet meer weren tegen de ziekten en plagen. Aardappelen zijn vatbaar voor de aardappelziekte of Phytophthora, ook wel waterschimmel genoemd. Phytophthora komt vooral voor bij hoge luchtvochtigheid. Ook als een plant meer dan 8 uur in het water staat met warm weer is deze vatbaar voor deze schimmel. Op het blad en de stengel komen eerst bruine vlekken en daarna wordt de knol aangetast.

Hoe krijg je dan toch mooie tomaten en aardappelen in je moestuin?

Pireco Tomaat Vitaal verhoogt plantweerbaarheid bij tomaten waardoor deze beter groeien en een rijkere opbrengst hebben. Pireco Aardappelziekte werkt preventief bij aantastingen van Phytophthora op aardappelen, maar ook op tomaten. Zo kun je toch zorgen voor een mooie oogst in je moestuin.

Voldoening

Maar ondanks enige tegenslagen die je op je weg vindt bij het starten en onderhouden van een moestuin, geeft het toch heel veel voldoening om je eigen geteelde groenten en fruit te kunnen eten! Je bent lekker in de buitenlucht bezig en ziet het resultaat van je werk letterlijk groeien!

Voor meer tips en trucs voor je moestuin heeft Groei & Bloei een speciale moestuinpagina.