De wortelvlieg voor zijn

 

De wortelvlieg blijft een van de belangrijkste plagen in het telen van wortelen. Nu het voorjaar is begonnen komen de wortelvliegen uit de grond en worden actief. Dit kan tot vervelende schade lijden in vorm van bruinkleurige gangen in de groente.

De wortelvlieg legt zijn eitjes niet alleen in wortelen, maar ook in knolselderij, selderij, peterselie en andere schermbloemigen. De wortelvlieg heeft twee tot drie vluchten per jaar. De eerste vlucht vindt plaats ongeveer in mei-juni, de tweede vanaf eind juli tot begin september, en de derde vlucht vanaf september tot en met november.

Na ongeveer 2-10 dagen na het ontpoppen zet de wortelvlieg zijn eieren af in of op de grond rondom de voet van de waardeplanten. Na het uitkomen van de eieren voedt de larve zich aan de pen van de wortel wat tot vervelende schade lijdt.

Hoe voorkomt u die schade?

Insectengaas kan ervoor zorgen dat de wortelvliegen niet langer bij planten kunnen komen. Na het opkomen van het gewas wiedt u het onkruid tussen de opgekomen ​wortels weg. Als de plantjes een paar centimeter hoog zijn kunt u het gaas aanbrengen. Dit kan met behulp van pvc-buizen. Door de buizen over het zaaibed te spannen kunt u gemakkelijk het gaas over de buizen leggen. Leg het gaas liever niet los over het gewas, dit is minder effectief en te zwaar voor de planten.

De wortelvlieg is 6 uren voor zonsondergang het meest actief. Wied, hak en dun uw wortelen daarom niet in die periode uit. Zo voorkomt u dat de wortelvlieg bij uw gewas kan komen.

​Mocht de wortelvlieg toch bij het gewas zijn gekomen dan kunt u Pireco Bodeminsecten gebruiken. Pireco Bodeminsecten is een samenstelling van specifiek werkende en natuurlijke kruidenextracten en heeft een preventieve werking in het afweren van bodeminsecten, waaronder de larve van de wortelvlieg.

Pireco Bodeminsecten wordt opgenomen door de wortel en het blad van de wortelplant en verandert de geur en smaak van de plant. Dit is alleen waarneembaar voor insecten. De larven van de wortelvlieg mijden de plant en eten niet meer van de wortel.

Voor meer informatie over Pireco Bodeminsecten klikt u hier.

Ecologisch tuinieren

Goedgekeurd voor de biologische teelt
Veilig voor mens, dier en bijen